προσωπική επιτυχία

Τι πρέπει να κάνω , εγώ, εσύ άλλοι ο καθένας μας για να προχωρήσουμε σε κάποιον τομέα?


Υπάρχουν στάσεις και συμπεριφορές που είναι συνδεμένα με την επιτυχία ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες του καθενός μας?

Αυτή ακριβώς είναι η ερώτηση που έκανε ο ο Frenderick Johnes που του είχε την ίδια απορία μερικά χρόνια πριν.


Ναι υπάρχουν μας απαντά ο ίδιος 500 συνεντεύξεις και επτά χρόνια μετά. Φρανκ Γκερινγ, Βονο, Γκρινασπαν, Καλατραβα, Κλιντον, Σορος, Οπρα, Τάιγκερ Γούντς και άλλοι 493 φιγουράρουν στην λίστα των συνεντεύξεων του . Όλοι αυτοί μοιράζονται επτά κοινές στάσεις και συμπεριφορές ανεξάρτητα από το αν είναι επιχειρηματίες ή ηθοποιοί ή τραγουδιστές ή επιστήμονες.


Η επιτυχία δεν είναι προορισμός είναι ταξίδι και τις περισσότερες φορές απαιτητικότατο και σε φυσικό αλλά προπαντός σε ψυχολογικό επίπεδο .

Βασικό είναι να θέλεις να το κάνεις , να θέλεις πολύ με πάθος. Όχι για τα χρήματα , όχι για την καταξίωση ή επειδή το περιβάλλον σου σε θέλει επιτυχημένο αλλά γιατί εσύ έχεις πάθος για αυτό που κάνεις.


  1. Το πάθος είναι αυτό που θα κάνει τις δυσκολίες να φαίνονται μικρότερες και θα σε βοηθήσει να κάνεις το παραπάνω μίλι που χρειάζεται. Και ναι , τα χρήματα και η καταξίωση τις περισσότερες φόρες θα έρθουν έτσι και αλλιώς. Σε οποιοδήποτε τομέα , από τις επιχειρήσεις μέχρι τις επιστήμες και την τέχνη το πάθος είναι το πρώτο από τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των επιτυχημένων .
  2. Όλα τα ταξίδια (εκτός από τα απρόοπτα) αρχίζουν με ένα όνειρο. Πρώτα ονειρεύεσαι εκεί που θέλεις να πας, Μετά είτε μένει όνειρο ή γίνεται απόφαση . Και αν προσπαθείς το κάθε σου βήμα να είναι προς τον προορισμό σου τότε αυτό λέγεται εστίαση. Είναι κάτι που όσοι έχουν προχωρήσει ξέρουν ή μάλλον έμαθαν να κάνουν πολύ καλά. Όχι μόνο να εστιάζουν προς τον γενικότερο προορισμό αλλά να εστιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους σε αυτά που έχουν σημασία και να διαχειρίζονται ανάλογα την ημέρα τους, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις συνήθειες τους . Κάθε ημέρα . (οιλερ)
  3. ¨Όποιος έλπιζε ότι η σκληρή δουλειά λείπει ως κοινή συμπεριφορά αυτών που προχωρούν θα απογοητευθεί. Η πολύ σκληρή δουλειά για την ακρίβεια είναι κοινό για όλους όσους έχουν προχωρήσει σε κάτι. Όπως είπαμε όμως υπάρχει και πάθος για το αντικείμενο που κάνει την δουλειά ενδιαφέρουσα αν όχι διασκεδαστική. Όλοι μας βέβαια έχουμε ακούσει κάποιον που έπιασε με κάποιον τρόπο την καλή. Ίσως . Όμως έχει προχωρήσει πραγματικά? Ακόμη και αν ναι – που προσωπικά δεν το νομίζω είναι μια κάποια εξαίρεση. Όλοι όσοι έχουν πετύχει μοιράζονται την κοινή συμπεριφορά της σκληρής δουλειάς. Μην κάνεις λάθος , δεν γίνεται αλλιώς.
  4. Που οδηγεί το πάθος ,η εστίαση,η σκληρή δουλειά? Στο να γίνεται κάποιος καλύτερος και καλύτερος σε αυτό που κάνει, στο να γίνει εξαιρετικός. Αυτό είναι η ουσία της επιτυχίας αυτό είναι το επόμενο βήμα . Χρειάζεται να γίνεις όχι απλά καλός σε αυτό που κάνεις αλλά εξαιρετικός. Όλοι όσοι έχουν προχωρήσει είναι εξαιρετικοί , και μάλιστα όχι σε ένα αλλά πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η ικανότητα των σχέσεων καθώς και η ικανότητα να επηρεάζουν συναισθηματικά. Ταλέντο θα πουν μερικοί. Υπάρχει προδιάθεση η εξάσκηση είναι αυτή που στην πραγματικότητα κάνει την διαφορά που οι άνθρωποι ονομάζουν ταλέντο. Δεν υπάρχει ταλέντο χωρίς πάθος, δεν υπάρχει ταλέντο χωρίς εξάσκηση και δεν υπάρχει ταλέντο χωρίς απόδοση που μετριέται και κάνει τη διαφορά.
 
 

  1. Πολλοί μου λένε ότι θέλουν να αποκτήσουν πολλά χρήματα. Τους ρωτώ πόσα μου λένε ένα πόσο. Η επόμενη ερώτηση μου είναι τι έχεις να δώσεις και σε ποιόν που να αξίζεις όσο τα χρήματα που θέλεις να αποκτήσεις. Στο ταξίδι της επιτυχίας χρειάζεσαι αυτό που ένας πωλητής θα ονόμαζε ‘πελάτη’ εγώ το ονομάζω ανάγκη και είναι αυτό που το ταλέντο σου θα καλύψει. Όσο πιο μεγάλη και όσο πιο άμεση είναι η ανάγκη τόσο πιο μεγάλο το βήμα σου προς τα εμπρός . Μια ανάγκη δεν είναι πάντα ορατή. Ακόμα καλύτερα. Χρειάζεται να την ‘ανακαλύψεις ακόμη και αν είσαι ο πρώτος που την ανακαλύπτει.Επιτυχία σημαίνει δίνω αξία . Όλοι όσοι έχουν προχωρήσει έδωσαν σε κάποια μικρή ή μεγάλη ομάδα ή δομή κάτι που είχε αξία. Μια αλλαγή, μια εφικτή λύση σε κάποιο πρόβλημα, , ένας νέος τρόπος ζωής ένα τραγούδι, μια νίκη, ένας μαθηματικός τύπος, ένας νόμος της φυσικής , μια δυνατή καμπάνια, μια τεχνική ,ένα όραμα , μια ελπίδα, μια εμπειρία, ένα συναίσθημα .Όσο πιο επιθυμητό και όσο πιο μοναδικό και όσο πιο πολλοί τόσο μεγαλύτερη η άξια που δίνεις .
  2. Ιδέες Σήμερα παρά ποτέ ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει το επόμενο βήμα χρειάζεται ιδέες. Νέες ιδέες , φρέσκιες ιδέες, ιδέες για την άξια που θα δώσει και την ανάγκη που θα υπηρετήσει. Ιδέες για το πώς θα το κάνει αυτό. Ιδέες . Δεν είναι κάτι μαγικό. Όλοι μας έχουμε την ιδιότητα να φανταζόμαστε. Από εκεί θα προκύψουν οι ιδέες. Έχω μια ιδέα είπε ο Μπιλ πριν από 35 περίπου χρόνια διαμορφώνοντας ένας νέο κόσμο με τον οικιακό υπολογιστή όπως δεν τον είχε φαντασθεί κανένας ούτε καν ο ίδιος ο Μπιλ. Π Παρατήρησε αναρωτήσου, συσχέτισε δημιούργησε συνδέσεις, μετέφερε παραλήρησε. Ποτέ μα ποτέ μη διαστάσεις να εξερευνήσεις τι θα γίνει εάν ……Eχεις πάθος , θα δουλέψεις σκληρά, θα γίνεις εξαιρετικός, έχεις και καλές ιδέες, θα δώσεις αξία και θα βρεις κάποιους να την θέλουν , , τι άλλο χρειάζεται? Πάμε λοιπόν στα δύσκολα.Απάντηση: Ατσάλινα νεύρα.
  3. Επιμονή. Να αντέχεις σε κακοτυχιές, αντιξοότητες, ήττες , ναι θα υπάρξουν και τέτοιες. Η μάλλον κυρίως τέτοιες . Χρειάζεσαι την δύναμη να υπερβαίνεις και να αλλάζεις ότι στέκεται στο δρόμο σου. Σε όλα .Πολλές φορές ο πιο μεγάλος αντίπαλος είναι ο εαυτός μας και τα διάφορα βιώματα που κουβαλάμε. Χρειάζεται να νικήσεις τους φόβους σου τις αναστολές σου τα δεν μπορώ που ενδεχομένως να έχει εδραιωθεί μέσα σου . Μια πανεπιστημιακή έρευνα μας λέει ότι δεχόμαστε σαράντα αρνητικά μηνύματα την ημέρα μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ. Δεν μπορείς, πρόσεξε , δεν είναι για εμάς αυτά, δεν έχουμε χρήματα, μην πας στα βαθειά, δεν θα πας εκεί, δεν θα κάνεις αυτό , δεν θα πάρεις το άλλο, αυτά είναι για τους πλούσιους. Έτσι στους περισσότερους από εμάς εδραιώνονται ασυνείδητες αναστολές. Να νικήσεις και τις αναστολές σου.
Να πιστέψεις κάτι πριν ακόμη συμβεί. Συνήθως μόνο τότε συμβαίνει γιατί εσύ θα το κάνεις να συμβεί- δεν θα συμβεί μόνο του.Θα υπάρξουν αυτοί που θα σου τρίψουν τις ιδέες σου στα μούτρα . Το χειρότερο είναι θα το κάνουν θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να δουν την ουσία την αξία που λέγαμε και θα κρίνουν αυστηρά τις λεπτομέρειες . Για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους. Θα υπάρξουν οι άσχετοι, αυτοί που βρέθηκαν εκεί που δεν πρέπει κατά τύχη. Και ο νόμος του μερφυ λέει ότι μάλλον θα είναι εκεί που δεν πρέπει να είναι.
Αυτές είναι οι κοινές στάσεις και συμπεριφορές ανάμεσα σε όλους όσους αλλάζουν λίγο ή πολύ τον κόσμο γύρω μας .
Comments