πριν τον αγώνα

Χρήσιμες τακτικές


Αν είσαι αθλητής και αγωνίζεσαι σε οποιοδήποτε άθλημα οι παρακάτω τακτικές θα σε βοηθήσουν αφάνταστα να διώξεις το άγχος του αγώνα.

  • Βαθιές αργές εισπνοές και εκπνοές.

  • Δες το αγώνα σαν πρόκληση και ευκαιρία διασκέδασης, είσαι εκεί για να απολαύσεις μια εμπειρία αυτήν της προσπάθειας σου και να διασκεδάσεις .

  • Χρησιμοποίησε τους συναθλητές σου σαν εργαλείο επίγνωσης. Προσπάθησε να εκφράσεις τους φόβους στην ομάδα, θα σε βοηθήσει να τους εξετάσεις πιο λογικά. Ζήτησε να μάθεις τους δικούς τους , θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το παράλογο τους άγχους σου καλύτερα. Χρησιμοποίησε την ομάδα των συναθλητών σου για να χαλαρώσεις και να αλλάξεις εστίαση.

  • Πρόταση απόδοσης : τι θα ήθελες να κάνεις που θα σε βοηθούσε να αποδόσεις στον συγκεκριμένο αγώνα? Κανε μια εύκολη πρόταση και προσπάθησε να την έχεις στο μυαλό σου όταν αγωνίζεσαι. Ακόμη καλύτερα προσπάθησε να την ζεις .

  • Οπτικοποίηση: Προσπάθησε να φανταστείς τον αγώνα και το αποτέλεσμα που θέλεις. Με όσο πιο πολλές λεπτομέρειες και όσο πιο ζωντανά μπορείς.

  • Πρόταση ταυτότητας : ποίος θα ήθελες να είσαι ,πως θα ήθελες να περιγράφεις τον εαυτό σού; Άρχισε με το να το πεις εσύ σε εσένα . Ετοίμασε μια σύντομη πρόταση και αντικατέστησε με αυτήν τις αρνητικές σκέψεις πριν τον αγώνα.


Αν αισθάνεσαι ότι έχεις πολύ άγχος ίσως πρέπει να δουλέψεις μεθοδικά σε ένα πρόγραμμα νοητικής προπόνησης φτιαγμένο για εσένα . Θα σε βοηθήσει αφάνταστα στο θέμα του άγχους αλλά και να βελτιώσεις και τις επιδόσεις σου.